EAR ENSEMBLE
 

Zenei tanulmányait szülővárosában és Budapesten folytatta, 1994-ben diplomázott a Zeneakadémián. 1992-93-ban állami ösztöndíjasként Genfben a Conservatoire de Musique hallagatója, Thomas Friedli osztályában. Tanárai - Horváth László, Kovács Béla - mellett meghatározó hatással volt játékára találkozása Zsigmondy Dénessel, Rados Ferenccel töltött órái, illetve kapcsolata és együttműködése jelentős mai zeneszerzőkkel, mint Sári József, Kurtág György, Sáry László, Dukay Barnabás, Kondor Ádám, vagy Francois-Bernard Mache és Pierre Boulez.

Több zenei verseny győztese vagy díjazottja: 1986 Győr (H) I.díj, 1990 Lenk (Ch) I. díj - Prix Balois, 1994 Markneukirchen (D) a Hessenische Rundfunk különdíja.
2000-ben Fischer Annie ösztöndíjas. Tanulmányai befejezése óta szabadfoglalkozású előadó, főként szóló- és kamaraműveket játszik. A belátható zenetörténet szinte minden korszakával foglalkozott már, repertoárja több száz művet számlál. Rendszeresen játszik mai zenét, rendel és mutat be új darabokat, szívesen játssza őket klasszikusok társaságában. A zene egységét vallja, különböző stílusok egymással való kapcsolatát keresi.

Az utóbbi tizenöt év több fontos kezdeményezéseinek alapítója, vagy résztvevője: Forrás Kamarazenei Műhely, UMZE kamaraegyüttes; kamarazenét tanít, és a fúvósegyüttest vezeti a Zeneakadémia Budapesti Tagozatán; a Trio Lignum tagjaként 1997 óta egy új zenehallgatási szemlélet megteremtésén fáradozik. 2005-ben Magyarországon először adott basszusklarinét-estet, szólóestje volt a nemrég épült Művészetek Palotája nagytermében és az Őszi Fesztiválon.

Többszörös Artisjus-díjas, felvételeket készít a BMC és a Hungaroton lemezkiadóknál és a Magyar Rádióban. 2007-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

rozmán lajos